Robot kuchenny – maszyna niezbędna w gastronomii

0
793

Zaawansowany mikser gastronomiczny to ważny element wyposażenia lokalu. Wybór sprzętów jest bardzo duży, a decyzja, który model kupić, to prawdziwe wyzwanie dla wielu przedsiębiorców. Jednym z polecanych modeli jest m.in. robot kuchenny KitchenAid oraz modele marki Kenwood.

W restauracji szybkość i dokładność ma ogromne znaczenie, dlatego warto stawiać na dobre i renomowane marki – jak Kitchenaid, Bosch czy Wusthof Noże, roboty kuchenne, piece – niezależnie od poszukiwań konkretnego urządzenia lub gadżetu, jakość ma ogromne znaczenie dla uzyskiwanych przez kucharzy efektów.

Wielofunkcyjny robot kuchenny

Szybszy i wydajniejszy. Kitchenaid, Proficook lub inny profesjonalny robot kuchenny zapewnia duży zakres możliwości i może znacznie usprawnić pracę w restauracji czy barze. Może zastąpić wiele innych urządzeń, a przede wszystkim pracę rąk – jest jedna dużo szybszy. Na etapie kompletowania wyposażenia restauracji, trzeba umieścić go na liście zakupów.

Solidny i mający wiele możliwości. Warto zainwestować w model solidny, o wysokiej wydajności, który będzie służył długo. Robot kuchenny KitchenAid, Kenwood czy Bosch jest wyposażony w różne nakładki. Dzięki nim zakres jego możliwości jest znacznie większy – urządzenia te mogą szybko i idealnie mieszać składniki, ale też mielić, ubijać pianę, siekać, szatkować itd.

Na co zwrócić uwagę, wybierając robot kuchenny?

Podpowiadamy, na co należy zwrócić uwagę, decydując się na takie urządzenie. Poniżej podstawowe kryteria.

Moc robota kuchennego. Dostępne są roboty kuchenne dysponujące różną mocą – inny model będzie wystarczający do domu, inny należy kupić do profesjonalnego lokalu gastronomicznego. Mocny silnik poradzi sobie nawet w trakcie intensywnej i wielogodzinnej eksploatacji. Moc do 600 W będzie optymalna do zastosowań w domu. Jednak do lokalu gastronomicznego – jak restauracja, bar czy bistro – dobrym wyborem będzie profesjonalny robot kuchenny Kitchenaid albo inny, który będzie miał ponad 1400 W. Takie sprzęt będzie sprawny nawet w ciężkich warunkach.

Misa – pojemność. Ważną częścią robota jest też misa – jej wykonanie, ale też pojemność. Powszechnie wybierane do domu są modele o pojemności około 2 litrów, ale w restauracji misa powinna być większa – około 4 litrów będzie wartością optymalną, jeśli na co dzień przygotowuje się spore ilości jedzenia. Jeśli jednak naprawdę duże, to na przykład profesjonalny robot kuchenny KitchenAid z misą o pojemności 10 litrów będzie wyborem odpowiednim.

Materiał. Roboty kuchenne z elementami wykonanymi ze stali nierdzewnej lub aluminium będą solidniejsze i na pewno długo posłużą.  Uwagę również na jakość wykonania, możliwości maszyny, dostępność serwisu oraz ceny usług, a także rodzaje nastawek i nakładek.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here