Jak urządzić spiżarnię w mieszkaniu?

0
317

Lato i jesień to czas zbiorów dorodnych warzyw i owoców oraz czas przygotowywania i gromadzenia przetworów na zimę. Przetwory trzeba też przechowywać w odpowiedni sposób. Najlepszym miejscem do przechowywania przetworów jest chłodna i ciemna piwnica. Powinna być sucha, przewiewna. Nie powinno dochodzić do niej światło słoneczne, gdyż przetwory w słoikach są na nie bardzo wrażliwe i pod jego wpływem tracą swą wartość.

Jeżeli nie posiadamy piwnicy lub jest ona zbyt mała, przetwory możemy przechowywać w domu. Jeśli zdecydujemy się na urządzenie spiżarni w domu, najlepiej zorganizować ją jak najbliżej kuchni. Spiżarnia powinna być na tyle duża, by można było się w niej swobodnie poruszać i nie zahaczać o produkty tam poustawiane. W spiżarni powinna panować nieco niższa temperatura niż w kuchni i w pozostałej części mieszkania. Optymalna temperatura to 10–15 stopni, co nie zawsze jest proste do osiągnięcia w nowoczesnych budynkach.

Aby obniżyć temperaturę, można zlokalizować spiżarnię przy zewnętrznej ścianie budynku, jeżeli mamy taką możliwość – od strony północnej. Dobrze jest oddzielić spiżarnię od reszty domu szczelnymi drzwiami i wyposażyć ją w wentylację.

Meble do spiżarni

Najlepszymi meblami do spiżarni są regały metalowe. Takie regały są odporne na wilgoć, korozję, bardzo łatwo je wyczyścić. Jeżeli pomieszczenie na spiżarnię ma niewielką powierzchnię, wybierzmy wysoki regał metalowy z głębokimi półkami. W utrzymaniu porządku wśród przechowywanych przetworów pomogą różnego rodzaju pojemniki, zamykane pudełka, puszki, wiklinowe kosze, słoje.

Na najniższych półkach powinniśmy umieścić przedmioty ciężkie i przetwory, które należy przechowywać w chłodzie. Na wyższych półkach przechowujmy lżejsze słoiki, konserwy, butelki, artykuły sypkie.

Jeżeli mamy zbyt małe mieszkanie i nie dysponujemy odpowiednią przestrzenią na wydzielenie pomieszczenia na spiżarnię, dobrym pomysłem może być pojemna, wysuwana szafka, która pomieści przetwory. Powinna być wyposażona w szuflady i kosze. Musi być też idealnie czysta. Taką szafkę należy często wietrzyć. Poza przetworami nie powinno się przechowywać tam innych rzeczy.

Pamiętajmy, by do jakiś czas zaglądać do naszych przetworów i sprawdzać, czy coś się nie psuje. Jeżeli nie mamy możliwości przechowywać przetworów w niskiej temperaturze, nie róbmy zbyt wiele zapasów, tylko tyle, ile będziemy zjeść w stanie w ciągu najbliższych kilku miesięcy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here